”Det kan vi da gøre meget billigere selv” – det er ofte reaktionen, når priserne for en videoproduktion hurtigt løber op i 10-15.000 kroner. Men det er de færreste, der ved at lave tingene selv, kan matche priserne for professionelle videoproduktioner.
Hvis man bare skal have lavet en hurtig registrering af en aktivitet til at lægge på Facebook – med dårlig lyd, uden lyssætning og stort set uden klip, så kan man selvfølgelig sagtens gøre det hele selv. Og mange mobiltelefoner kan i dag optage i rimelig kvalitet til en video, der bare bliver set på en mobiltelefon eller en tablet. Men skal en video kunne vises på en stor skærm, skal man kunne høre, hvad der bliver sagt, og skal man kunne holde til at se videoen mere end en enkelt gang, så stilles der helt andre krav.
I en professionel video er kameraføringen rolig eller fast. Billederne er skarpe. Lyden står klart. Og der er styr på lyset. Samtidig er der tænkt over, at der skal bruges af totalbilleder, nærbilleder, overgange og grafik. Det kræver alt sammen viden og det rette udstyr.
Det koster – desværre – penge alt sammen. Professionel produktion tager tid – og det er priserne nødt til at afspejle.
Men er priserne nu egentlig også så høje, hvis alt regnes med? Nej – for de fleste glemmer nemlig, hvad deres egne medarbejdere egentlig koster…
Reel timepris
Min timepris inklusive alt udstyr er i 2019 på 875,- kr. plus moms. Det er selvfølgelig en del mere, end dine faste medarbejdere får udbetalt.
Men har du husket at tænke på feriepenge, pension, ATP, sygdom, barns første sygedag, arbejdsskadeforsikring, uddannelsesbidrag, barsel, helligdage, efteruddannelse og flere andre ting, der skal lægges til lønnen?
Danmarks Statistik beregner de samlede arbejdsomkostninger for forskellige brancher. For information og kommunikation var den i 2017 på 399,39 kr. i timen.
Udstyr koster
Selv om nogle videoer kan optages med en mobiltelefon, vil de fleste have stor fordel af mere og bedre udstyr. Først og fremmest er en mikrofon afgørende – gerne en trådløs med sender og modtager. Skal man optage indendørs, er lamper også nødvendige. Og så meget gerne et mere avanceret kamera. Gerne et, hvor der kan sættes filte på i solskin, og hvor man kan zoome – det kan ikke rigtigt lade sig gøre på en telefon. Et godt stativ er også en virkelig god ting.
Ved at bruge en professionel videoproducent er udstyr med i prisen. Det er ikke uvæsentligt – for prisen for at leje bare et videokamera er ofte langt over 1000 kr. om dagen.
Men kameraudstyr er ikke det eneste – for din egen medarbejder skal også have et redigeringsprogram, en temmelig kraftig computer, god mus og tastatur, et skrivebord, en stol, et kontor, lys på skrivebordet og mange andre ting, der er nødvendige for at få en arbejdsplads til at fungere.
Mange hjælpefunktioner
Din kommunikationsmedarbejder er heller ikke alene i virksomheden – en lang række hjælpefunktioner er med til at påvirke den reelle pris på medarbejderens arbejde. Det gælder blandt andet rengøring, tilskud til kantinedrift, telefonomstilling, lønudbetaling, ledelse, personalemøder, julefrokost, julegaver, arbejdstøj, frugtordning, vedligeholdelse af hjemmeside, tyverisikring, ansvars- og tyveriforsikringer og meget mere.
Ikke alt faktureres
Som selvstændig er der også en del tid og udgifter, der ikke kan faktureres til den enkelte kunde – for eksempel at skrive denne blog, løbende at holde sig orienteret i branchen og markedet, kurser, netværkssamarbejde og salgsarbejde. Alt sammen ting, der er nødvendige for, at kunderne får den bedste betjening.
Er din medarbejder effektiv?
Endelig er der spørgsmålet om den tid, din medarbejder bruger. For hvad hjælper det, at din ansatte har en lavere timeomkostning end mig, hvis vedkommende bruger langt flere timer? Jeg hører jævnligt om kommunikationsmedarbejdere, der har arbejdet på den samme video i ugevis – nogle gange i flere måneder. Sandsynligvis har de også løst andre opgaver, men det har alligevel taget lang tid.
Det er nemlig ikke nok at tage på et enkelt kursus. Både under optagelserne, men især i redigeringen, er rutine en afgørende faktor. Redigeringsprogrammerne er komplicerede – prøv bare at tænke på, hvor mange funktioner der ligger i Word eller Photoshop. Der er endnu flere muligheder, når vi arbejder med videoredigering. Derfor kan urutinerede hurtigt buge/spilde mange timer på at genkalde sig og udføre funktioner, man har set på et kursus et halvt eller helt år tidligere.
Brug en professionel
Konklusionen er klar: Brug en professionel. Det er hurtigere, resultatet er bedre både hvad angår optagelser, redigering og tilpasning til forskellige medier. Samtidig er priserne for dine videoproduktioner for det meste lavere, når du indregner alle faktorer og omkostninger.
Faktisk burde jeg hæve min pris😊
Seneste kommentarer