Bali på egen hånd

Gudernes ø - off the beaten track

Rundtur på Bali

På Bali møder du nogle af de sødeste og mest smilende mennesker i verden, får fantastisk mad, storslåede landskaber, dyreliv og nogle af de bedste muligheder for at snorkle og dykke. Det er ikke svært at forstå, at Bali også kaldes Gudernes Ø – og det er let at rejse på Bali på egen hånd.

Du kan selvfølgelig bede et rejsebureau om at arrangere det hele for dig. Så er du sikker på at se stort set det samme som alle andre. Du får de største sights med, men har ikke mulighed for at fordybe dig, stoppe op – og ofte står du bagerst i køen, når guiden taler.

Du kan også arrangere meget på egen hånd. Det er ikke så svært, det er billigt og det giver helt unikke oplevelser. Sådan en tur kan du læse om her.

Find fly, hotel og bil

Vi havde et par gavekort til Bravo Tours, der skulle bruges. Men vi kunne lige så godt have arrangeret hele turen selv. Der er masser af billige fly på Momondo eller Flyscanner. Måske ikke samme luksus som vores tur med Thai, men du får til gengæld større valgmuligheder mht. lufthavn – Hamborg, Billund, Aalborg eller andet.

Du kan også gøre som os – tage en chartertur og så forlade det forudbestilte hotel i kortere eller længere tid. Vi lagde ud på Abian Harmony i det familievenlige område Sanur.

Andre hoteller kan med lethed findes på især Booking.com, men også Hotels.com .Vi har helt uden problemer brugt begge sider. Vær dog opmærksom på, at hotellerne betaler gebyr, så kan du booke direkte hos hotellet, så kan de lokale beholde en større del af pengene.

Mange advarer mod at køre bil på Bali. Det kan da også være lidt udfordrende… Dels er der venstrekørsel – dels drøner små motorcykler ind og ud på begge sider af bilen. Man skal altså være ekstremt opmærksom.

Vi valgte en af de lokale, noget billigere udlejningsfirmaer, hvor vi fik en glimrende Mitsubishi til 100,- kr. om dagen inklusive forsikring og fri km. Der var kommet en ridse i vangen (ved ikke lige hvordan) – det kostede os 250,- kr. ekstra…

Firmaet finder du her: Bali Mutia Car Rental . Aftaler laves på WhatsApp, hvilket kan forekomme lidt usikkert, men alt fungerede – bilen blev afleveret og afhentet på hotellet til den aftalte tid. De kan kun tage kontanter.

Alternativet vil for det meste være at tage en taxa.

Carsten Lorenzen på Bali

Carsten Lorenzen på Bali

Vores tur til Bali

I juli 2019 var jeg sammen med min kone 11 dage på Bali. Som altid for lidt, men vi nåede at komme hele øen rundt, se både turistede og mere øde steder og nyde både natur, mad og befolkning.

 

Vi var egentlig på charterrejse med Bravo Tours, men opholdt os kun på hotellet fire ud af 11 nætter – resten af tiden kørte vi rundt på øen i en lejet bil og fandt små, billige hoteller undervejs.

 

Her vil vi dele nogle af vores erfaringer fra turen – håber I kan bruge dem:-)

Kør selv på Bali

Kom med en lille tur ned fra bjergene omkring Munduk og ind i den næststørste by, Singaraja.



Familievenlige Sanur

Er man til surfing, diskoteker, larm og strandløver, så er Kuta Beach stedet. Går man efter lidt mere fred og ro, så er der mange både dyre og lidt billigere hoteller og restauranter i Sanur på østkysten af den sydlige halvø.

For eksempel fik vi et fantastisk aftenmåltid med eksperimenterende, men alligevel lokalt inspireret mad, på Dusk Blue i en rolig sidegade ned mod stranden.

Overalt på Bali hører man xylofon, klokker og andet slagtøj. Således også på vores sidste lille gåtur rundt i Sanur, inden bussen til flyet tog os væk fra paradiset.

For i en lille gård sad to ældre mænd og øvede sig:-)


Fotos fra Sanur

Den balinesiske xylofon

Den balinesiske xylofon, rindik, er lavet af bambus. Den kaldes også gambang eller tingklik.

Oprindeligt er den lavet for at underholde bønderne i rismarkerne, men i dag bruges den i mange sammenhænge – blandt andet til bryllup, receptioner og som velkomst til gæster.

Rindik bruges også i den traditionelle balinesiske musik, gamelan. Den balinesiske gamelan er angiveligt højere, hurtigere og mere aggressiv end den lignende musik fra Java. Instrumenteringen er også ofte ældre med en stor gong (metalskive) og en række klokkesæt. Dertil kommer soloinstrumentet trompong og en række slaginstrumenter som bækkener, klokker, trommer og anklung (en bambusrangle). Der indgår også to størrelser af bambusfløjter og en rebab (et strengeinstrument med to strenge, lidt som den kinesiske erhu.)

Jordskælv og vulkaner

Jorden skælver

Vi var dårligt ankommet til Bali, før morgenbordet rystede og alle løb ud af deres hotelværelser. Bali ligger i et af klodens mest aktive jordskælvsområder, så de lokale er vant til rystelserne. Men med 5,7 på richterskalaen var vi vidne til et af de lidt kraftigere skælv. Heldigvis ikke så voldsomt, at der var sammenstyrtninger og dræbte. Men nok til småskader på enkelte bygninger – og omtale i verdenspressen som BT.

Skælvet var overstået på omkring 20 sekunder, og nogle dage senere mærkede jeg endnu et mindre skælv. Intet tyder dog på, at man skal være mere nervøs på Bali end i fx. Californien eller Japan.

Bali er skabt af de samme underjordiske kræfter – hele øen er opstået efter vulkanudbrud, og der er stadig to aktive vulkaner på øen: Mt. Batur og øens højeste punkt Mt. Agung.

Vi boede i et par dage lige neden for den 3.161 meter høje vulkan på et lille hotel i badebyen Amed, hvor der var perfekt udsyn til toppen og smukke solopgange og -nedgange. Hotellets små bungalower lå nærmest på selve stranden med gode muligheder for snorkling få meter ude i vandet. Udstyret lejede vi for 50,- pr. dag på hotellet.

Der er mange andre hoteller langs kysten i Amed. Men ikke alle har den samme udsigt som Three Brothers Bungalows. Og til en pris af 170 kr. pr nat for et dobbeltværelse med morgenmad er der vist ikke noget at klage over:-).

Templet Besakih

Besakih - Bali på egen hånd
Besakih

På Agungs sydvestlige skråninger, ca. 1.000 m oppe, ligger tempel-komplekset Besakih, der er et af øens største og mest hellige hinduistiske templer. For balinesere er det en særlig pilgrimsfærd at besøge Besakih.

Den mægtige vulkan

Agung eller Gunung Agung er en stratovulkan (også kaldet keglevulkan).  Vulkanen er 3161 m høj, ligger på Balis østlige side og er øens højeste punkt. Den dominerer det omkringliggende terræn, bl.a. har den stor indflydelse på vejret, især mængden af nedbør. På afstand ses tydeligt Agungs næsten perfekte kegleformede facon. Fra dens top kan man se toppen af Rinjani-bjerget på den nærliggende ø Lombok mod øst. Begge bjerges toppe tit er dog indhyldet i tåge.

Agung er en aktiv vulkan med et stort og dybt krater, der fra tid til anden udspyer damp, røg og aske. Vulkanen har indenfor de sidste 150 år haft tre meget kraftige udbrud. Udbruddet i 1963-64 var meget eksplosivt, og op mod 1500 personer omkom.

Den påbegyndte sit nyeste, kraftige udbrud i slutningen af november 2017. I maj 2019 kom der igen røg fra krateret, og vulkanen er i øjeblikket afspærret.

På vulkanens sydvestlige skråninger, ca. 1.000 m oppe, ligger tempel-komplekset Besakih, der er et af øens største og mest hellige hinduistiske tempel. For balinesere er det en særlig pilgrimsfærd at besøge Besakih.

Hinduer, muslimer og ceremonier

Langt størstedelen af Balis ca. 4,5 millioner indbygger er hinduer, men omkring 12 % er muslimer som i resten af Indonesien. Et par procent er kristne.

Overalt på øen er religionen tydelig. Der ligger små bokse af bananblade med offergaver på fortorve, i små altre og templer, ja nærmest i alle sprækker og revner. Og der er ofte ceremonier og dans i de mange små og store templer.

Galungan-fest i hindutemplet

Vi var så heldige at blive inviteret indenfor, da der var fest i det lokale tempel i en lille landsby, Culik, hvor vi gjorde holdt. En af fordelene ved at forlade turgrupperne og køre og gå selv. Som de eneste udefrakommende kunne vi derfor følge de timelange forberedelser, de mange offergaver og den minutiøse placering og flytten rundt på dem.

Landsbyens indbyggere tog bad i det fælles badehus og kom i deres stiveste puds. Alligevel var stemningen afslappet og hyggelig – og vi var aldrig i tvivl om, at vi var mere end velkomne til at overvære årets største fest.

Galungan er en af Balis største festivaler, hvor hinduerne fejrer de balinesiske guders og forfædres tilbagevenden til Bali.

I ti dage vil balinesiske familier underholde og byde velkommen med bønner og ofringer sammen med ceremonier og dans for at rense og afbalancere øens indre og ydre energi. Galungan har blandt andet barong-dans fra tempel til tempel i landsbyerne.

Festivalen symboliserer det godes sejr over det onde. Oprindelsen af Galungan er ukendt.

I forbindelse med festivalen opsættes ‘penjor’, høje bambusstave, der er smukt dekoreret med vævede kokosnøddepalmeblade, frugt, kager og blomster på højre side af hver indgang til huset.

Tak for oplevelsen😍😍

Muslimer i nord og vest

En meget stor del af Balis muslimske befolkning bor i den nordlige og nordvestlige del af øen – i den gamle hovedstad og stadig Balis andenstørste by Singaraja og i kystbyer som Pemuteran.

I de områder er der moskeer med bønnekald mange steder, og en del kvinder går med tørklæder. Ellers mærker man ikke den store forskel – maden er grundlæggende den samme (dog uden svinekød), man kan sagtens købe øl og ikke mindst så er de store smil og den utrolige venlighed den samme som på resten af øen.

Muslimsk mor i Singaraja

Muslimsk mor i Singaraja

Munduk: Vandfald, rismarker og krydderier i højlandet

Landsbyen Munduk ligger smukt i højlandet på den nordlige del af Bali i cirka 1.000 meters højde – tæt på regnskov med vandfald og de tre store søer Bratan, Buyan og Tamblingan.

Under kolonitiden var det her, hollænderne eksperimenterede med at dyrke kaffe, vanilje og kakao. I Munduk ses stadig tydelige arkitektoniske spor fra den hollandske kolonitid. Her dyrkes også stadig kaffe, kakao og en del krydderier – ikke mindst nelliker. De store træer ses i hele området.

Mange af hotellerne i Munduk har en fantastisk udsigt. Byen ligger på en bjergkam, så der er udsigt til begge sider.

Hotellerne kan også udstyre dig med kort, så du selv kan gå rundt til de mange vandfald i området. Der er en befæstet sti det meste af vejen, så det er ikke svært at finde rundt. Det koster lidt småpenge at komme helt frem til de enkelte vandfald. Man kan også hyre en guide, men det er ikke nødvendigt.

Det var lidt sværere – i alle fald for os – at finde den bedste udsigt over rismarkerne. Men vi havde en skøn vandretur.

Fotos fra Munduk

Vandfald i Munduk - Bali på egen hånd

Vi havde to dejlige overnatninger hos de søde folk i Made Oka Homestay, der også på mirakuløs vis fandt plads til vores bil.

Køreturen derop var utroligt smuk – og temmelig udfordrende:-)

Marked stort set uden turister

En kvinde forsøger at skabe plads til sin lille æske med offergaver, inden hun sprøjter vievand over – som hun gør tre gange om dagen. Omkring hende kører små motorcykler, handlende med varer og ikke mindst kunder på det store marked i Balis næststørste by, Singaraja.

Boderne bugner af frugt, ris, grøntsager, krydderier, religiøse artefakter og alle de mange andre ting, der kendetegner et asiatisk marked – inklusive et par rotter, der slås på en ledig plads på gulvet.

Her er larm, lugt, liv og lokale. Turisterne ligger ved stranden – kun et par småtossede danskere har vovet sig ind i heksekedlen:-)

Løvernes konge

Singaraja er en havneby i det nordlige Bali, Indonesien. Havnen er dog ikke noget særligt i dag. Navnet er indonesisk for “Lion King” (fra sanskrit singha og raja). Den er med en befolkning på 80.500 den næststørste by på øen.

Singaraja var den hollandske kolonihovedstad for Bali og de mindre sundaøer fra 1849 til 1953, et administrativt center og ankomsthavnen for de fleste besøgende indtil udvikling af Bukit-halvøen-området i syd. Singaraja var også et administrativt center for japanerne under deres besættelse af Bali under 2. verdenskrig.

Byens største attraktion for turister er det store, autentiske marked.

Fotos fra marked i Singaraja


Det ukendte nordvest:

Snorkling og nationalpark

Kun de færreste turister finder vej til det nordvestlige hjørne af Bali – stik modsat de store turistområder nær Denpasar (bl.a. Kuta og Sanur) og kulturhovedstaden Ubud.

Men sikke en skam. Her er fredeligt, god plads, lokal kultur, smukke moskeer og templer, nok den bedste snorkling på hele Bali og øens eneste nationalpark.

Her er også en lidt andet og mere tørt klima, fordi en række vulkaner skygger for regnen. Området er lidt billigere – og servicen er i top.

Vi boede et par nætter på Mai Mondok Guest House i Pemuteran. De ansatte hjalp med at arrangere snorkling ved øen Menjangan, så vi fik lidt hjælp på turen på Bali på egen hånd. Hjemmesiden er kun på balinesisk, men stedet findes på booking.com. Prisen var nærmest pinligt lav.

Mai Mondok Guest House, Pemuteran

Mai Mondok Guest House, Pemuteran

Utroligt søde og hjælpesomme – som de fleste på Bali:-)

Rusa-hjorte i kamp, snorkling og flagermus på Menjangan Island

Øen Menjangan i det nordvestlige hjørne af Bali er mest kendt for at være det bedste sted at snorkle på Bali.

Men øen er også en del af West Bali National Park (Taman Nasional Bali Barat) og har en større flok af rusa-hjorte, der lige opførte et lille slagsmål til ære for fotografen. Langs kysten er der også grotter med tusindevis af flagermus.

Dertil den fantastiske snorkling.

Vi tog en hurtigbåd fra stranden i Pemuteran – 250 kr. per mand, inklusive frokost og 100 kr. i entre til nationalparken:-)

Læs mere om nationalparken

Fotos fra West Bali National Park

West Bali National Park

West Bali National Park (indonesisk: Taman Nasional Bali Barat) er en nationalpark beliggende i det nordvestlige hjørne af Bali. Forskellige kilder nævner forskellige udbredelser, men hovedområdet er halvøen i det nordvestligste hjørne. Dertil kommer sandsynligvis et større område med en vis naturbeskyttelse.
Hovedområdet (området nord for vejen på kortet) er ca. 190 kvadratkilometer, heraf 158 kvadratkilometer land og den resterende del hav. Dette er ca. 3% af Balis samlede areal.

Mod nord inkluderer det en 1.000 meter lang strand, rev og holme. Havnebyen Gilimanuk ligger vest for parken, og landsbyen Goris ligger mod øst.

Der er flere forskellige naturtyper og levesteder i nationalparken: Savanne, mangrove, blandet monsunskove og koraløer.

Der ligger i øvrigt også et enkelt dyrt og fornemt hotel gemt i nationalparken. Det kan vist kun nåes på motorcykel eller i båd.

Videoen viser blandt andet den udrydningstruede Balistær (Bali Starling), vildsvin, isfugl (collared kingfisher), rød muntjak (Barking deer), langur (Javan Langur) og makakaber (Crab-Eating Macaque) samt Luwak (desmerkat), der er kendt for at spise kaffebønner og skide dem ud igen – bruges så til berømt kaffe fra Bali. I dag holdes mange dyr dog i fangeskab, hvor de tvangsfodres med bønnerne.

Man kan få arrangerede ture i Pemuteran og omegn. Vi kørte selv op til porten ved Sumber Klampok – på Google Maps kan man søge på Bali Birding Tour. Der aftalte vi en fire timers køretur rundt i parken dagen efter. Måske I kan fange ranger Ajiz på WhatsApp på +62 819-3663-5057.

Kort Bali Nationalpark


Ubud – centrum for kultur og turisme

Ubud er kendt som Balis kulturelle centrum og huser en række templer, fantastiske restauranter, mange butikker med kunsthåndværk og andre kulturelle oplevelser. Ubud byder ligeledes på fantastisk natur, yogasteder og ikke mindst smukke vandfald og risterasser.

Men… I højsæsonen er der også så mange turister, at man går i gåsegang på fortorvene, på hovedgaden er der næsten lige så mange pizzariaer og burgerbarer som indonesiske restauranter og det kan være svært at skelne kunst fra kitsch. De mest berømte risterrasser dyrkes mest til ære for turisterne og i Money Forest er aberne for længst blevet vant til mennesker.

Der ER smukt. Og uden for sommer- og vinterferier sikkert også hyggeligt. Men vi fik hurtigt nok. Havde dog en dejlig nat på Khrisna Guest House  og noget uovertruffent dejlig primært vegetarmad på Herb Library.

Vi nåede dog også at se lidt dans i Ubud Palace:-)

Lidt praktiske råd

Penge:

Indonesiske rupiah er ikke meget værd, men lette at omregne. Fjern tre nuller og del med to. 100.000 idr er altså 50 kr.

Der er pengeautomater overalt, så ingen grund til at veksle hjemmefra. Men altid en god idé at have mere end et kreditkor, når du rejser på Bali på egen hånd.

Telefon:

Det er rasende dyrt at ringe til og fra Danmark. Men køb et lokalt sim-kort og brug WhatsApp – det gør de lokale.

Brug evt. MiFi –  en sammentrækning af Mobilt WIFI. Under hele turen har jeg været vores omvandrende wifi-hotspot, så vi begge har kunnet være på wifi med begge telefoner uden at skifte sim-kort i telefonerne. Hjemmefra købte vi en TP-Link til godt 700 kr, og har så købt lokalt sim-kort og sat i. Her er det rasende billigt – omkring 100 kr. for 18 GB data i lufthavnen. Måske endda billigere andre steder.

Guidebøger:

Spild ikke penge på Lonely Planets pocketudgave! Den dækker kun 20 % af øen og handler mest om at gå på druk og surfe. Så havde vi lidt større fornøjelse af Politikens Turen går til Bali – uden dog at være imponerede.

Google Maps:

Alle kender det, men har du slået din placeringshistorik til? Har du det, kan du hele tiden gå tilbage og se, hvor du har gået og kørt. Ser du fx et sted på vej fra lufthavnen, kan du følge ruten og finde stedet dagen efter. Du får også korrekt navn og stavemåde på stederne gemt hos Google. Samtidig indeholder kortet en masse steder, hvor man bare klikker og så kan læse åbningstider, se anmeldelser og billeder fra stederne. Hvis man orker kan man også selv anmelde som en hjælpe til andre – og som en hjælp til de gode steder og mennesker, du møder på din vej rundt på Bali på egen hånd.

Off-line kort:

Har du ikke lokalt sim-kort, kan du i Google Maps på forhånd downloade kort, så man ikke er afhængig af sin netforbindelse. Et rigtig godt og gratis alternativ eller kombination er app’en Maps.Me, hvor man også henter kort på forhånd. Den har også er beskrivelser af sights.

Fotos som navigation:

Hvis du slår placering til på din foto-app på telefonen, kan du se, hvor billedet er taget. Som når man går rundt og ser forskellige restauranter, der kunne være en mulighed til en lækker middag – så tag et billede. Eller når man om aftenen ser et lukket tempel, man gerne vil ind i næste dag. Man kan selvfølgelig også markere stedet i Google Maps, men så kan det være svært at huske, hvordan de forskellige restauranter ser ud😉

Find hoteller:

Stort set alle selv små hoteller bruger i dag Hotels.com eller Booking.com. På Bali har især Booking givet mange muligheder og gode oplevelser. Der er mange anmeldelser fra andre rejsende og ofte billeder af stedet. App’en er let at bruge, reservering sker på sekunder og ofte uden brug af kreditkort. Fra app’en kommer man let til Google Maps, så man er sikker på placering. Skift evt til terræn-visning eller street view, så du ved, om omgivelserne er, som du ønsker. Husk også her at give en anmeldelse – ikke mindst til de steder, hvor du har fået god service og oplevelser fra mennesker, der tjener en brøkdel af dig. Det betyder alverden for deres små forretninger.

Påklædning:

Vis respekt – rend ikke rundt i badetøj på gaden. Og hav gerne en sarong eller lange bukser med dig, hvis du skulle komme forbi et tempel, du gerne vil besøge. Shorts er ikke velset – ofte bliver du afvist.

Foto:

Balineserne er glade for at blive fotograferet og vil ofte sig tak for, at du synes, at de er værd at tage et billede af. Men far med lempe og tænk dig om – vis respekt også for deres religion.