Gambia på egen hånd

Til Gambias fjerneste egne

Gambia er et godt sted at begynde, hvis du vil lære Afrika at kende. Det er kontinentets mindste land og derfor overskueligt. Der har været turister i mange år, så der er en vis infrastruktur og kendskab til turisters ønsker og opførsel. Landet er demokratisk. Befolkningen er åben. Her er gode strande, smuk natur og gode muligheder for at se især fugle, men også andre dyr.

Bortset fra moskeerne mærker man ikke meget til, at hovedparten af befolkningen er muslimer. Der er ingen krav om tørklæder og tildækning, med mindre man besøger en moske. Almindelig anstændig påklædning er tilstrækkelig – de går selv klædt i korte bukser, kjoler og bluser. Du kan købe alkohol.

Der er også billigt. Klimaet er varmt og behageligt i vores vinter. Der er ikke så mange turister, at stedet er overrendt.

Plattenslagere og søde mennesker

Gambia er et meget fattigt land, og mange har svært ved at forstå, at vi turister ikke bare kan smide nogle store pengesedler i deres retning hele tiden. Du vil møde rigtig mange søde og ærlige mennesker – men også en del plattenslagere.

Vær (en smule) på vagt, lav aftaler med for eksempel taxaer, lyv gerne, når de spørger om det er dit første besøg i landet og vær opmærksom på, at mange forventer at få penge, når de har ageret guide i bare nogle få minutter eller har stillet op til et foto.

Fly, bil og hotel

Flyvetiden fra Danmark til Gambia er egentlig kun seks-syv timer. Men desværre er der ikke direkte fly – ofte skal man omkring London, hvorfor det tager 10-15 timer.

Så den letteste måde at komme til Gambia på er en charterrejse. Spies har ture til en overkommelig pris. Alle ture går til området omkring udmundingen af Gambiafloden – Serekunda, Bakau, Kololi mm. Nogle gange kan man finde rejser med fly og hotel til under 3.000 kr. per person.

Men man behøver ikke blive boende på sit luksushotel – det er let at leje en bil med chauffør, og landet er kun 400 km fra den ene ende til den anden. Så man kan sagtens komme omkring, selv om vejene ikke er de bedste i verden. Samtidig kan chaufførerne hjælpe med at finde for eksempel de bedste fuglesteder, restauranter, hjælpe dig gennem vejafspærringer mv.

Mange hoteller kan hjælpe med at finde en chauffør – ellers står de sikkert lige uden for hotellet og prøver at fiske kunder. Du kommer langt for 3-400 kroner, men husk at aftale prisen i forvejen.

Der er mange hoteller i området omkring den største by, Serekunda. Længere inde i landet er udvalget noget mindre, og du skal ikke forvente den store luksus. Til gengæld er prisen også utroligt lav. 

Turako

Turako

Vores tur til Gambia

Vi havde lige rejst os fra julemiddagen, da vi den 24. december 2018 tog toget fra Nordjylland til København for tidligt om morgenen at flyve til Gambia:-)


En charterrejse med Spies til Bakau helt ude på spidsen af Gambiafloden med udsigt over Atlanterhavet. Vi skulle bo på hotellet African Village, som Spies selv beskriver sådan:

“African Village ligger på en bakke oven for havet i området Bakau. Hotellet er et ældre og slidt hotel, der består af værelsesbygninger og hytter spredt i en stor have. African Village har et lille poolområde med pool, liggestole og poolbar. I forbindelse med a la carte-restauranten findes en terrasse med skøn udsigt over havet. Uden for hotellet findes et lokalt marked med frugt- og grøntsager.”

Hotellet lå midt i et mindre byområde – mange af de andre hoteller ligger i en klump i en form for resort uden meget kontakt med det land, man er rejst til. Derfor valgte vi netop det hotel. Som altid havde vi dog ingen intention om at blive på hotellet hele ferien eller bruge en masse af de guidede ture, Spies tilbød. Vi ville selv finde ud af tingene.

Det blev en rigtig spændende ferie, som du kan læse mere om her. Håber du kan bruge det som inspiration. God tur:-)


Serekunda – en kæmpe landsby

Med 400.000 indbyggere er Serekunda den største by i Gambia. Eller måske rettere byområde eller landsby…

For der er meget lidt struktur, kun få egentlige huse og stort set ingen asfalt.

For nogle sikkert et støvet, beskidt, ildelugtende og larmende helvede. For os en farvestrålende, berigende, anderledes, spændende og overvældende introduktion til et andet kontinent og en anden kultur.

Serekundas største attraktion er markedet, der er de lokales mødested og indkøbsmulighed. Her er ikke leflet for turisterne, men lokal kolorit i et omfang, man sjældent ser.

Turister kan røre ved krokodillerne i Kachikally
Turister kan røre ved krokodillerne i Kachikally

Klap en krokodille

Kachikally i et hjørne af Serekunda var oprindeligt et helligt sted, hvor især unge kvinder søgte ned for at blive velsignet blandt krokodillerne. Formålet var lettere at kunne blive gravid.

I dag er det et noget specielt sted, hvor turister kan komme helt tæt på og røre ved krokodillerne, der forekommer besynderligt ligeglade.

Fugle, fisk og slanger

500 fugle

Der er set op omkring 500 forskellige fuglearter i Gambia – og man ser fugle overalt. I de smukkeste farver og former – og så også en del gribbe:-)

Det kan kun anbefales at tage på en fuglekiggertur. Tag en god zoomlinse med og få en til at fortælle om de mange forskellige arter.

Du kan se både gribbe, ørne, hejre, glansstær, turako og ikke mindst de smukke biædere her:

Fuglebilleder

Rødstrubet Biæder (Red-throated bee-eater)

Fiskeri som hovederhverv

Gambia ligger langs floden og ved havet. Det ses tydeligt på både markeder og restauranter – der er fisk overalt.

Ofte fiskes der direkte fra kysten i farvestrålende både, der trækkes op på land – med mindre de skal ud igen med det samme, for så bliver fangsten båret i land.

Fotos af fiskeri

Få en slange om halsen

Er du bange for slanger? Det er mange gambiere også. Det er en af grundene til, at der er oprettet en slangefarm i den sydlige del af landet. Befolkningen skal lære at leve med slangerne, der blandt andet æder mange rotter og mus.

På slangefarmen ser man mange forskellige både giftige og mere fredelige salnger, hører om deres levesteder og levevis – og får mulighed for at røre ved nogle af dem. Ja, endda få dem om halsen.

Mere fra slangefarmen

Fakta om Gambia

  • Gambia er Afrikas mindste land.
  • Der bor omkring 2,1 million mennesker.
  • Gambia var britisk koloni til 1965. Efter en omtumlet historie er det i dag et nogenlunde fungerende demokrati.
  • Det officielle sprog er engelsk, der tales af omkring halvdelen af befolkningen. Der tales i øvrigt omkring ti stammesprog.
  • Omkring 40% er analfabeter.
  • De største befolkningsgrupper er mandinka (34%), fulani (22%) og wolof (12%).
  • 95% er muslimer, 4% kristne.
  • Hovedstaden er Banjul med kun 35.000 indbyggere, da den ligger på en ø.
  • Kvinderne føder i gennemsnit 5,5 børn – spædbørnsdødeligheden er 28 ud af 1000. I Danmark er den tre.
  • Gambia er fuldstændig omkranset af Senegal.
  • Landet er 400 km langt (langs med Gambiafloden) og kun 40-50 km bredt.

Støt skolerne – ikke tiggerne

Det kan være hårdt at se de mange fattige i landet – og især de børn, der tigger.

Det er dog sjældent en god idé at give penge til tiggere, da det bare medfører mere tiggeri. I stedet kan man støtte de lokale skoler, så børnene lærer at klare sig selv.

Det kan du gøre direkte – eller for eksempel ved at støtte Annegrethe Skolen, der er oprettet af frivillige fra Nordjylland.

Verdens mindste hovedstad

Banjul ligger på en lille ø lige i udløbet af Gambiafloden. Der bor kun 35.000 indbyggere og regnes for verdens mindste hovedstad. Det virkelige centrum er Serekunda på fastlandet – næststørste by er Brikama, hvor også lufthavnen ligger.

Fra Banjul kan man sejle til den nordlige flodbred – mange tager den vej for at komme til Senegal.

Byen er nedslidt og fattig. Der er kun enkelte tegn på, at den frem til 1965 var styret af englænderne som centrum for kolonistyret.

Fotos fra Banjul og Albert Market

– med det vildeste marked!

Albert Market er hovedstadens største marked og ligger på Liberation Avenue. Det blev opkaldt efter dronning Victorias mand, Prins Albert.

Det er overvældende, livligt og travlt med et stort udvalg af designede stoffer, udskårne træmasker og friske råvarer. Anlagt i en labyrint af gyder og hundreder af stinkende båse og specialbyggede butikker. Albert Market er åbent fra 8 til 19.

Der er i virkeligheden tre forskellige markeder:

Engros- og detailmarkedet, der sælger alt, hvad de lokale har brug for fra tøj til køkkenudstyr.

Ferskvaremarkedet, der sælger frugt, grøntsager, fisk, kød og tørrede varer.

Turistmarkedet og håndværksboder med nok det største udvalg noget sted i Gambia. Der er mange rigtig gode souvenirs – og masser af mulighed for at prutte om prisen😊

Besøg jungle og stråhytter

Makasutu

Aber, mangrove, masser af fugle og guider med stor viden om både dyr og planter.

Makasutu var en stor oplevelse. En stykke jungle på den sydlige bred af Gambiafloden lige uden for Brikama og i overskuelig afstand fra Serekunda og alle hotellerne.

Man skal dog være opmærksom på, at det er en planlagt park – ikke en vild jungle. Men det er i det hele taget svært at finde vild jungle i Gambia, hvor det meste tilgængeligt land er opdyrket.

Rundturen tager tre-fire timer.

Fotos fra Makasutu

Hytter på landet

De lerklinede hytter med stråtag er på retur i Gambia – som mange andre steder. Huse af sten med et mere solidt tag ofrer langt bedre beskyttelse mod vind og vejr – selv hvis taget kun består af blikplader.

Men i det østligste af Gambia er der stadig en del hytter i landsbyerne. Vi fik vores chauffør (på vej tilbage fra Basse Santa Su i det østligste af landet) til at arrangere et besøg i en af dem – og medbragte ris og madolie som tak for, at familien ville tage imod os.

De primitive hytter var spartansk indrettet med en enkelt seng og en lille smule tøj på en snor. Eller med et lille køkken med nogle få gryder og pander. Dertil var der bygget et stenhus.

Fotos fra hytterne


Det ukendte og fjerne Gambia

De fleste turister holder sig til områderne tæt på hotellerne i det vestligste Gambia ved Atlanterhavet – tæt på strandene, restauranterne og den minimale komfort, Gambia byder på.

Men vi hyrede en bil med chauffør og begav os ind i landet – helt ind til Basse Santa Su 400 km væk. En tur uden burgere, turister og alkohol.

Trafikknudepunktet Soma

Kvinderne sælger bananer fra kurve og pander, de bærer på hovedet. De mange små restauranter byder på sandwich, æg og traditionelle afrikanske retter. Og passagerne i de mange minibusser, der er læsset med møbler, ris og alverdens forskellige pakker, strækker benene.

Soma er et knudepunkt – både internt i Gambia, men i høj grad også for senegalesere. Soma er nemlig et af de få steder, hvor man kan komme fra den ene del af Senegal til den anden uden at skulle køre uden om det 400 km lange Gambia.

Broen over Gambiafloden åbnede i 2019 – da vi lagde vejen forbi skulle man stadig krydse floden med færge.

Kaotiske og farvestrålende Soma ligger tre timers kørsel fra Serekunda.

Fotos fra Soma

Flodheste og slavestation

300 km inde af Gambiafloden ligger øen MacCarthy med byen Janjanbureh (tidligere Georgetown).

I dag er det et fantastisk udgangspunkt for en sejltur på Gambiafloden for at se nogle af Vestafrikas sidste vilde flodheste og en masse forskellige, smukke og sjældne fugle.

Vi har glemt, hvor meget vi betalte – en pæn pris efter lokale forhold, men ikke meget, når man kommer fra Danmark. Vi havde en rigtig god tur med en håndfuld unge mænd, der havde et godt øje for, hvor der var dyr at se – uanset om det var flodheste, aber, en krokodille eller en masse fugle. Og som havde så meget respekt for dyrene, at vi aldrig sejlede så tæt på, at de blev skræmt.

Janjanbureh har tidligere været brugt som udskibningssted for slaver, og der er stadig ruiner og mindesmærker fra den tid i byen. Blandt andet også det første hus, der blev bygget af en slave, der vendte tilbage efter at være frigivet fra USA.

Fotos af flodheste og slavestation

Markedsgade i Basse Santa Su

Markedsgade i Basse Santa Su

Heksekedlen Basse Santa Su

Basse Santa Su er en handelsby. Centrum er et stort marked med alverdens former for køkkenudstyr, plastikdimser, maskiner og tøj.

Overlæssede æselkærrer, lastbiler, cykler og trækvogne kæmper om pladsen i de smalle gader. Eller hvad man nu skal kalde de støvede stykker jord mellem småhuse, bliktage, baldakiner og presenninger.

Der kommer varer og handlende ikke bare fra Gambia og Senegal, men også fra Mali, Guinea og Mauritanien.

Vores chauffør fandt vej til AGIB Guest House (også kendt som Agasimon), der nok er det bedste sted at sove i Basse Santa Su. Der var en lille restaurant og ok badeværelse/toiletter. Der ligger også et lille hotel ved det lille færgested midt i byen – lige til højre for færgen, når man kigger mod floden. Det er muligvis det eneste sted i byen, man kan få en øl og lidt svinekød – det er nemlig ejet af en af de få kristne i byen.

Det var et voldsomt, spændende og lidt skræmmende sted – det eneste vi fortryder er, at vi kun havde en overnatning. Der er for langt at køre fra Serekunda til kun at være der en enkelt nat.

Fotos fra Basse Santa Su

Lidt praktiske råd

Penge:

Gambiske dalasi er omkring 13 øre værd. 200 dalasi er altså cirka 25 kr.

Der er pengeautomater overalt i kystområdet (næsten ingen inde i landet), men nogle gange løber de tør. Det kan altså være en god idé altid at få hævet rigeligt. Som de fleste steder kan det være en god idé at have mere end et kreditkort.

Telefon:

Det er rasende dyrt at ringe til og fra Danmark. Men køb et lokalt sim-kort og brug WhatsApp – det gør de lokale.

Brug evt. MiFi –  en sammentrækning af Mobilt WIFI. Under hele turen har jeg været vores omvandrende wifi-hotspot, så vi begge har kunnet være på wifi med begge telefoner uden at skifte sim-kort i telefonerne. Hjemmefra købte vi en TP-Link til godt 700 kr, og har så købt lokalt sim-kort og sat i.

Vi købte sim-kort i lufthavnen. Det kostede tæt på ingenting.

Guidebøger:

Der er vist ingen dansk guidebog til Gambia. Den grundigste på engelsk er nok The Gambia fra forlaget Bradt. Lonely Planet har selvfølgelig også et par gode bud – enten The Gambia & Senegal eller West Africa.

Transport

I byområderne kører der minibusser, Gilli-Gilli, til næsten ingen penge – 15-30 dalasi for en tur. Taxier er udbredte, men husk at aftale pris!

Hotellerne kan ofte arrangere biler med chauffør, der kan følge dig hele dagen. De kan være en rigtig stor hjælp i et land med dårlig infrastruktur og skiltning.

Google Maps:

Alle kender Google Maps, men har du slået din placeringshistorik til? Har du det, kan du hele tiden gå tilbage og se, hvor du har gået og kørt. Ser du fx et sted på vej fra lufthavnen, kan du følge ruten og finde stedet dagen efter. Du får også korrekt navn og stavemåde på stederne gemt hos Google. Samtidig indeholder kortet en masse steder, hvor man bare klikker og så kan læse åbningstider, se anmeldelser og billeder fra stederne. Hvis man orker kan man også selv anmelde som en hjælpe til andre – og som en hjælp til de gode steder og mennesker, du møder på din vej rundt i Gambia på egen hånd.

Off-line kort:

Har du ikke lokalt sim-kort, kan du i Google Maps på forhånd downloade kort, så man ikke er afhængig af sin netforbindelse.

Et rigtig godt og gratis alternativ eller kombination er app’en Maps.Me, hvor man også henter kort på forhånd. Den har også er beskrivelser af sights.

Fotos som navigation:

Hvis du slår placering til på din foto-app på telefonen, kan du se, hvor billedet er taget. Som når man går rundt og ser forskellige restauranter, der kunne være en mulighed til en lækker middag – så tag et billede. Eller når man om aftenen ser et sted, man gerne vil besøge dagen efter. Man kan selvfølgelig også markere stedet i Google Maps, men så kan det være svært at huske, hvordan de forskellige restauranter ser ud😉

Find hoteller:

Stort set alle selv små hoteller bruger i dag Hotels.com eller Booking.com. Der er dog ikke så meget at vælge imellem uden for Serekunda og Bakau.

App’en er let at bruge, reservering sker på sekunder og ofte uden brug af kreditkort. Fra app’en kommer man let til Google Maps, så man er sikker på placering. Skift evt. til terræn-visning eller street view, så du ved, om omgivelserne er, som du ønsker.

Husk også at skrive en anmeldelse – ikke mindst til de steder, hvor du har fået god service og oplevelser fra mennesker, der tjener en brøkdel af dig. Det betyder alverden for deres små forretninger.

Påklædning:

Gambia er et muslimsk land, men det kan nu være svært at se mange steder. Kvinderne er kun sjældent tildækkede – ikke en gang tørklæder er udbredte. Og som du kan se af de mange billeder her på siden, kan du også møde både bare skuldre og kjoler med slids.

Men det betyder ikke, at man skal gå i badetøj på gaderne. I moskeerne kræves det, at både mænd og kvinder dækker skuldre og knæ – og kvinderne helst også håret.

Foto:

Afrikanere er ofte ikke interesserede i at blive fotograferet – nogle kan blive direkte aggressive, hvis du bare tager billeder uden at spørge. For nogle er det sandsynligvis noget religiøst eller overtroisk. Andre tror, at vi kan sælge billederne for en formue, når vi kommer hjem.

Men spørger du pænt om lov, er der dog mange, der gerne vil lade dig tage et billede. Tit synes de, det er sjovt at se det på skærmen bagefter.