”Licens er noget, de unge gir til familierne”. Sådan burde DRs seneste licenskampagne være formuleret, hvis den skulle passe på virkeligheden.
De unge er trætte af at betale licens – 45% af de 18-35-årige vil gerne slippe. Det viser en undersøgelse fra Gallup for Berlingske. Og jeg kan godt forstå dem!
For 2.436 kr. om året i licens er ikke bare mange penge for en ung – det er urimeligt mange penge. Licensen betales jo pr. husstand, ikke pr. person. Og da mange af de unge bor alene, betaler de det samme som en hel familie.
Der er omkring 4,4 mio. danskere over 18 år, men kun 2,4 mio. husstande, der betaler licens. En ung, der bor alene, betaler altså groft sagt dobbelt så meget i licens som en gennemsnitsdansker. Det samme gør sig gældende, når de skal betale for internetopkobling, abonnement på Netflix og lignende. Og i øvrigt også til dels med telefon, forsikringer, målerafgifter til el og vand osv.
TV-sening falder
Samtidig ser især de unge mindre og mindre tv og hører mindre radio. Det viser DR Medieforsknings rapport om medieudviklingen i 2013. Generelt er faldet i tv-sening med 8% fra 2012-2013 det største nogensinde. Men blandt de 21-40-årige er faldet 12%. Og for dem, der streamer deres levende billeder mindst en gang om måneden, er faldet hele 25% på et enkelt år!
Det er voldsomt. Både Gallups tal og rapporten har så fået flere politikere til at konkludere, at man stort set lige så godt kan afskaffe DR og licensen.
Det ville selvfølgelig give mening, hvis formålet med DR var at få folk til at se tv og høre radio. Det er bare ikke formålet med DR, selv om 96% af danskerne faktisk bruger DRs tilbud hver uge – et tal der enten er eller nærmer sig verdensrekord.
Var underholdning foran kassen formålet, så kunne vi da bare lade især de unge fylde sig med amerikanske soaps. Men DR har nedenstående fire hovedformål:
- Styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund
- Samle og spejle Danmark
- Stimulere kultur og sprog
- Fremme viden og forståelse
Det ligger milevidt fra de formål, der kendetegner Netflix, HBO, SBS, Viasat, YouTube og andre kommercielle (amerikanske) selskaber.
Jagten støttet af DR
Thomas Vinterberg udtalte i forbindelse med Oscar-nomineringen af Jagten, at den film ikke kunne finansieres i noget andet land i verden end Danmark. Filmen er delvist finansieret over licens via DR. Så selv en verdensberømt, dansk instruktør, der får masser af tilbud fra udlandet, kan se formålet med en støtte til dansk kultur. Vi kan noget, som verden ville blive fattigere af at skulle undvære!
DR er ikke perfekt. Men stationen formår trods en voldsom international konkurrence at producere indhold, der kan netop stimulere sprog og kultur samt samle og spejle Danmark.
Det vil komme under pres, hvis DR skal skæres voldsomt ned, fordi licensen enten sættes ned eller de unge får rabat. I stedet vil en betaling over skatten sikre en meget mere rimelig fordeling, så licens ikke længere er noget, de unge giver til de veletablerede familier.
Betal over skatten
Tanken om skattebetaling har altid været modarbejdet af bl.a. min egen fagforening, Dansk Journalistforbund, af frygt for, at betaling over finansloven ville åbne for årlige, politiske slagsmål om bevillingens størrelse. Det er muligt, at det vil ske. Jeg tror dog nok, at man vil kunne fortsætte med firårige medieforlig, der vil sikre DR (og TV2-regionerne) arbejdsro.
Alternativet er dog værre – at dansk licens kommer under så voldsomt pres, at politikerne sætter den drastisk ned. Og dermed overlader dansk kultur og sprog til de store, kommercielle spillere på markedet.
For så bliver der nok ingen ny Jagten.
Seneste kommentarer