Slavehandel og flodheste på Gambiafloden

Slavehandel i Gambia

Gambia var et af de steder i Afrika, hvorfra der blev tilfangetaget og udskibet flest slaver. Portugisere, hollændere, tyskere, men især franskmænd og englændere sloges om at få adgang til den lukrative menneskehandel.

Mest kendt er Kunta Kinteh Island (som vi ikke besøgte). Det siges, at Alex Haleys forfader blev udskibet herfra og lagde navn til hovedpersonen i hans berømte bog (og tv-serie) Rødder.

Et andet centralt sted i slavehandlen var Janjanbureh (tidligere Georgetown) længere inde af Gambiafloden. Billederne her er derfra. Der står enkelte bygninger tilbage, og der er lavet et lille mindesmærke – et træ. Hvis slaverne slap fri og nåede frem til træet, blev de frigivet.

Briterne oprettede briterne en handelsstation på stedet i 1823 – få år efter slavehandlen officielt blev afskaffet. Men der var langt til London…

Midt i Gambiafloden

Janjanbureh Island fik sit nye navn i 1995 og omtales undertiden med sit koloniale navn MacCarthy. Den er 20 kvadratkilometer stor.

Den nordlige del af øen er knyttet til fastlandet med færgefart, mens den sydlige er forbundet med en bro på 100 meter, der blev åbnet i juli 2010.

Janjanbureh Town er en havneby, tidligere kendt som Georgetown, og ligger på den nordlige side af øen. Det har en færgeterminal, et postkontor, en metodistkirke (åbnede i 1835 og hævdes at være den ældste metodistkirke i Afrika syd for Sahara), en grundskole, politistation, et marked for landsbyprodukter, en busstation, et fængsel, og et antal kolonibygninger, der stammer fra det 19. og 20. århundrede.

Byen bruges hovedsageligt som et opsamlingssted for jordnødder og ris, der er høstet af de lokale landmænd. Den omtales undertiden som Gambias ‘anden by’ og er stadig et vigtigt handels- og administrationscenter i Central River Region.

Flodheste

Byen kan være udgangspunkt for sejlads på Gambiafloden – der er et rigt fugleliv i området og lidt nede af floden kan man være heldig at se nogle af Vestafrikas sidste vilde flodheste.

Læse mere om Janjanbureh, slavehandel og flodheste
Tak for du deler mit indlæg
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email