Teknikken bag Virtual Reality og 360 graders video

Teknikken bag Virtual Reality og 360 graders video

Virtual Reality (VR) og 360 graders video er en helt ny måde at optage video på. Jeg kan som en af de eneste i Danmark levere de nye formater – det kan du læse mere om på min underside 360Video2web.dk. Men hvordan fungerer det egentlig?

Køb 360 graders video og Virtual Reality

Halvkugle med PixPro

Jeg arbejder ind til videre med den første udgave af Kodak PixPro SP360. Det optager en halvkugle – du får altså 360 grader på den ene led (fx hele vejen rundt i horisonten), men kan til gengæld kun optage opad eller nedad. Nogle steder kaldes det 360×180 grader.

Kodak PixPro optager i en opløsning, der hedder 1440×1440 pixels. Til sammenligning er et almindeligt HD-billede til dit tv (hvor skærmen er i det moderne format 16×9) på 1920×1080. Ganger man tallene ud, så svarer begge dele til omkring to megapixel. Kodak er dog på vej med en opdateret udgave af kameraet, som betegnes 4K, fordi der er lige så mange pixels som i et 4K-billede på et tv (PixPro 4K er 2880×2880, mens 4K-tv er 3840×2160).

Den nye 4K-udgave vil forhåbentlig fjerne det lidt grynede billede, som de fleste 360 graders kameraer i dag kan levere. Det grynede skyldes, at billedet dækker et meget stort område med lidt for få pixels. Udviklingen går dog så rasende hurtigt, at vi formentlig snart ser også andre kameraer med højere opløsning på markedet.

Kodaks egen YouTube-kanal for PixPro-kameraene kan du finde her.

Andre kameraer til Virtual Reality

Der findes i dag andre kameraer, der kan håndtere VR og 360 graders video. Nogle af dem optager oven i købet også både op og ned, så man kan tale om 360×360 grader i modsætning til Kodaks 360×180 grader.

Kodaks kamera optager med en enkelt linse, et ekstremt fiskeøje med en billedvinkel helt nede på 0. Det har den store fordel, at billedet ikke skal ”syes” sammen af flere billeder fra forskellige linser. Det er nemlig svært at lave overgangene helt usynlige.

Du kan læse mere om forskellige VR og 360 graders kameraer her.

Sy flere kameraer sammen

For at få de 360×360 grader, og dermed undgå en blind vinkel foroven eller forneden, og samtidig få en bedre billedkvalitet, kan man sætte flere kameraer sammen. Mange har eksperimenteret med seks-ti GoPro-kameraer i en særlig holder. Du kan finde nogle af de mere eller mindre fantasifulde udgaver her.

Problemet med at bruge flere kameraer er, at billederne skal sættes sammen. Seks, otte eller ti firkantede billeder skal så strækkes og skæres, så man får en kugle. Det er svært at gøre pænt.

PixPro kan også levere billeder i en kugle (360×360), hvis man sætter to kameraer sammen. Her skal billedet også ”syes” sammen, men det er både lettere og pænere, når der kun er to kameraer.

I det hele taget kan redigeringen af video i 360 grader være lidt af en udfordring. Kodak har udviklet en særlig software, så du faktisk kan smide videoen direkte på YouTube. Men så kan du ikke lægge tekster på eller redigere flere klip sammen.

Der findes også software, der kan sy (stitche) billeder fra flere kameraer sammen. Jeg har ikke prøvet særlig meget endnu, men det virker noget bøvlet.

Adobe kan lave en kugle

Vil man have fuld kontrol over videoerne fra Kodak PixPro, når man vil lave Virtual Reality, kan man trække dem ind i Adobe After Effects. Her kan billedet, der jo i den rå udgave er en cirkel, trækkes ud i en underlig, forvredet udgave (noget med polære punkter). Den kan så lægges i Adobe Premiere Pro, hvor man kan redigere og lægge tekster og lyd på. Når det så er eksporteret, skal videoen med (de specialtilpassede) tekster så igennem endnu et lille program, der gør den sfærisk – altså kugleformet.

Du kan se en video om, hvordan du bruger Adobes programmer til at lave Virtual Reality her.

Få hjælp

Lyder det hele alt for besværligt, så fortvivl ikke – det er det, 360Video2web.dk og Video2web.dk er til for at hjælpe dig med. Tag kontakt i dag og hør mere om mulighederne.

Køb 360 graders video og Virtual Reality

Tak for du deler mit indlæg
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.